КНР МЕРА КЛИЧКА

12 лип. 2020

РОМАН КУХАРУК


 

Київ – столиця України. Про се знає кожен школярик у неозорій нашій державі. Але мер Кличко про се не здогадуєсь. Инакше не творив би Київську Народну Республіку у вигляді КАРТКИ КИЇВЦЯ.

Щодня до Київа приїздять три мільйони гостей. Серед них чимало пенсіонерів з цілої України. Чому вони в українській столиці позбавлені пільг на громадський транспорт? Чим вони гірші за київців?

Не відаю.

Жоден київець, а то й громадянин України – некиївець не подав до суду на київську сепарську владу.

А дарма.

Мовний ландшафт української столиці достатньо хаотичний.

Дуже багато отсєбятіни – московоротини  на Майдані Незалежности, Хрещатику – скрізь, де продають аба власнять москвороті. Вони настільки тупі від природи, же нав’язують – усупереч закону про державну мову --   своє мовне невігластво, свою візію світу. Сим мав би зайнятися Кличко як мер, сим би мав зайнятись секретар Київради Володимир Прокопів, сим би мала зайнятися фракція СВОБОДИ у Київраді на чолі з Юрієм Сиротюком. Але їм чи нема коли, чи не з руки, чи ще яка притичина.

Віднедавна – в акурат після жорсткого карантину – у столичних автобусах, тролейбусах, трамваях зникли оголошення зупинок ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ. Вони просто не оголошуються. Очевидно, хтось дав наказ сього не робити.

Хто сей розумака?

Чи се мовчання ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ має означати москвороту диверсію проти неї?

І останнє.

Стихійні точки продажу ніким неконтрольованих харчів, трусів, панчіх, шаурми (инколи –як на багатостраждальній стації метра ЛІВОБЕРЕЖНА -- упереміш). Київ – місто стихійної торгівлі, контрольоване переважно неукраїнськими етнічними групами у сув’язі з поліцією. Хто не вірить, може поцікавитись у директорки Київської публічної бібліотеки Ольги Романюк, яка чи не місяць часу потратила на боротьбу з незаконною торговою точкою, що заважала роботі бібліотеки іноземними мовами у Дніпровському районі.

Инша біда – і Київа, і загалом України – маршрутки. Тінь, бруд, несправність, хамство, москворотість, некомфортність, порушення авторських прав ретрансляції радіостанцій тощо. Міністер Криклій обіцяв маршрутки скасувати. І що? Віз і нині там.

Ніде у цивілізованому світі нема маршруток, стихійної торгівлі, неконтрольованих державою антидержавних гідів тощо.

Пора класти сьому край.

Ну і, звичайно, згадати нарешті, же Київ – таки столиця України і виконує столичні функції.

КНР мера Кличка тут не місце.